Rektorn: Att bli kallad "svenne" och "blatte" är lika illa

Hanna Thunholm Andersson, rektor på Väsbyskolan Foto: Petter Beckman

Hanna Thunholm Andersson, rektor på Väsbyskolan Foto: Petter Beckman

– Vi måste stå upp mot alla slags kränkningar. Men att driva det som en fråga om etnicitet är väldigt farligt, då gör man sig till verktyg för antidemokratiska krafter. Det säger Väsbyskolans rektor, Hanna Thunholm Andersson.

UPPLANDS VÄSBY

I en tidigare artikel, som nu är borttagen efter önskemål från de båda ungdomarna, berättar ett syskonpar om hur de kände sig nedtryckta och mobbade på högstadieskolan i Upplands Väsby och att de upplevde att det hade att göra med deras svenska etnicitet.

Hanna Thunholm Andersson tillträdde som rektor på Väsbyskolan för tre år sedan, mot slutet av de två syskonen skolgång.

– Det gör mig jätteledsen att höra att de här eleverna har farit illa. Inget barn ska behöva uppleva kränkningar. Om man kallas "svenne" eller "blatte" är lika illa, inget av de orden ska förekomma, säger hon.

Kan det ändå ha varit så, som de här eleverna upplevde det, att man kunde kallas svennebanan utan konsekvenser, medan det var nolltolerans mot annan rasism?

– Det håller jag inte med om. Så kan det kanske se ut ur ett etniskt svenskt perspektiv. Den svenska medelklassen är också den grupp som hörs mest i samhällsdebatten. Andra grupper lyssnar man inte lika mycket på.

– Vi har sett i de enkäter vi gjort att kränkningar förekommer mellan elever med många olika bakgrunder. Och det är något vi jobbar väldigt aktivt mot, understryker hon.

LÄS MER: Seriöst! Hur farligt är det att bli kallad “svennebanan”?

Hanna Thunholm Andersson ser en fara i att måla upp motsättningen i etniska vi-och-dom-termer:

– Då springer men i precis fel riktning och gör sig till verktyg för de antidemokratiska krafterna.

Hon menar frågan måste ses i ett större perspektiv.

– Vi har ett segregerande system där nyanlända elever fördelas väldigt ojämnt vilket ger skolorna helt olika förutsättningar. Den problematiken hamnar rakt i barnens knä.

LÄS MER: Villaeleverna om kulturkrocken: “I början var jag lite rädd”

– Jag skulle vilja se en tydligare handlingsplan på politiska nivå för hur vi ska få ett solidariskt samhälle som står upp för alla människors lika värde, säger Hanna Thunholm Andersson.

PETTER BECKMAN

Storymark Storymark