Här har vi samlat länkar till några förebilder, som kommit långt med att utveckla konkreta metoder för att få till stånd bra samtal över vi- och dom-gränserna.

 

Konstruktiv journalistik: #EttSthlm inspireras av idén om Konstruktiv journalistik, som utvecklats i bland annat Danmark under de senaste 10 åren. Grundtanken är att journalistiken i högre grad behöver fokusera på problemlösning och dialog mellan olika perspektiv för att balansera upp beskrivningen av problemen och konflikterna. LÄS MER och få tips om ytterligare verktyg i länken nedan.

 

Sverige Möts: Ett ambitiöst samtalsprojekt som Sveriges Television genomförde hösten 2019, byggt på den tyska modellen My Country Talks, där tusentals främlingar med motsatta åsikter i kontroversiella frågor parades ihop med hjälp av en ”politisk tinder” och fick träffas live för att diskutera med varandra. Utvärderingen från deltagarna var i många fall entustistisk.

 

Inside polarisation: En holländsk organisation som visar med instruktiva filmer och tips hur polariseringen kan brytas genom att lyfta fram ”de tysta” i mitten.

 

Spaceship Media: En grupp amerikanska journalister som utvecklat konceptet ’dialogue journalism’, ett konket 7-stegsprogram för hur man organiserar samtal mellan grupper som aldrig annars skulle prata med varandra – som vapenmotståndare och vapenvänner eller liberala kvinnor i Kalifornien och Trumpväljare i Alabama.

 

Crossing Divides: Brittiska BBC startade förra våren ett stort, globalt projekt för att belysa hur människor kan mötas över konfliktgränser och hantera till synes olösliga problem. Här finns filmklipp, konkreta tips och en riktigt bra dialogsimulator, där du kan testa att prata om Brexit, invandring och vapenlagar med en tecknad motspelare.