Vänskap över videolänk öppnar dörren till Sverige: "Jag har fått nytt självförtroende"

Matchade. Manar Ramzi är läkare, utbildad i Bagdad, och pluggar för att kunna börja jobba i Sverige. Sophie Brömster är nästan färdigutbildad psykolog. I april möttes de på Digitalkompis och har hunnit bli goda vänner.

Matchade. Manar Ramzi är läkare, utbildad i Bagdad, och pluggar för att kunna börja jobba i Sverige. Sophie Brömster är nästan färdigutbildad psykolog. I april möttes de på Digitalkompis och har hunnit bli goda vänner.

Vad krävs för att två som aldrig har träffats ska inleda en vänskap över videolänk? För Sophie Brömster och Manar Ramzi började det med nyfikenhet. ”Nu vågar jag fråga om allt jag har undrat om Sverige,” säger Manar. ”Jag tror att coronan har gjort oss öppnare,” säger Sophie.

#ETTSTHLM

Inför det första samtalet kändes det lite nervöst.

Att koppla upp sig för att småprata i en timme med en vilt främmande människa – tänk om det blir stelt?

– Först var jag lite blyg. Ända sen jag kom till Sverige för två år sedan har jag fått höra att svenskar inte är så sociala, att det tar lång tid att lära känna folk. Men med Sophie har det varit jättelätt, säger Manar Mohammed Salam Ramzi, 35-årig läkare bosatt i Brandbergen.

Sophie Brömster, 31-årig psykologistudent från Svedmyra, såg tipset i sitt facebookflöde i slutet av mars och anmälde sig nästa dag.

Nyfikna på varandra

Digitalkompis är en av flera nystartade tjänster som kopplar ihop etablerade svenskar med personer som är nya i landet.

Uppkopplad. "Med den sociala distanseringen behöver vi nya sätt att mötas", säger Sophie Brömster. Foto: Privat

Uppkopplad. "Med den sociala distanseringen behöver vi nya sätt att mötas", säger Sophie Brömster. Foto: Privat

– Det blev match direkt. Jag har gått på språkcafé tidigare och har tyckt att det är ett spännande sätt att träffa nya människor. Nu med den sociala distanseringen måste man ju hitta på nya vägar, säger Sophie.

På Digitalkompis webbsida finns en lista med frågor att ställa för att komma igång. Men den behövdes inte, berättar Sophie.

– Det gick lätt, vi kom snabbt in på personliga saker: ”Vad gör du när du är hemma? Vad tänker du på? Vad tycker du är viktigt i livet?” Vi har pratat mycket om våra familjer, hur vi längtar efter de släktingar vi inte kan träffa.

Sophie tycker att Coronakrisen har skapat en ny slags öppenhet mellan människor.

– Det här är en så speciell tid. Krisen har gjort oss mer nyfikna på varandra. Vi söker närhet och är känsliga på ett nytt sätt. Det är så spännande och fint att upptäcka vad mycket man delar, säger Sophie Brömster.

Saknat en svensk vän

Manar Mohammed Salam Ramzi fick förslaget att prova Digitalkompis av sin svenskalärare. Hon har länge saknat någon att prata svenska med utanför klassrummet, vilket blev ännu mer akut när skolan gick över till distansundervisning.

– Ibland har jag försökt prata med folk vid busshållplatser, men det blir ju inte så långt. Och ingen av mina grannar kommer från Sverige. Jag har verkligen längtat efter att få en svensk vän, säger Manar.

Under de timslånga samtalen med Sophie har Manar kunnat få svar på allt som hon undrat om livet i Sverige.

Familjeliv. Manar med döttrarna Rateel och Jna och maken Saif vid en utflykt i Kolmården förra året.

Familjeliv. Manar med döttrarna Rateel och Jna och maken Saif vid en utflykt i Kolmården förra året.

– Det är så mycket jag varit nyfiken på: hur skulle Sophie fira påsk med sin familj? Hur tänker hon kring kärlek och relationer? Hon har varit väldigt öppen och jag har lärt mig så mycket.

Har blivit starkare

Och Sophie har i gengäld blivit insläppt i Manars vardagsliv med ramadanfirande och umgänget med familjen hemma.

Att de ska börja träffas live så fort coronaläget tillåter det är en självklarhet för båda.

Manar säger att hon känner sig tryggare sedan hon fick Sophie som vän.

– Tidigare vågade jag inte fråga svenskar om traditioner, alla saker som ni brukar göra i livet. Det här ger mig självförtroende. Jag vågar integrera mig mer i det svenska samhället nu. Jag tycker att jag har blivit starkare.

PETTER BECKMAN

Sökes: Fler digitala kompisar

  • Digitalkompis startades i slutet av mars av Nya Kompisbyrån, som jobbar för att öka kontaktytorna mellan nya och etablerade svenskar, normalt sett med hjälp av fikaträffar och middagsbjudningar.

  • Digitalkompis blev en lösning för att hantera coronarestriktionerna. ”Men jag tror att vi kommer att fortsätta med det här som komplement även efter att pandemin har lagt sig”, säger verksamhetschefen Mardin Baban.

  • Fördelen är att tröskeln blir ännu lägre än tidigare: Ingen binder upp sig för mer än ett samtal på en halvtimme eller en timme, framhåller han. ”Och det kan vara väldigt berikande att lära känna en ny människa”

  • Totalt cirka 1 200 personer har matchats ihop sedan starten i mars. Mardin Baban vill uppmana fler etablerade svenskar att anmäla sig. ”Vi har hundratals nya svenskar som inget hellre vill än att lära sig bättre svenska”, säger han.

  • Utgångspunkten är att män matchas med män och kvinnor med kvinnor. Närhet i ålder och bostadsort vägs också in.

  • Mer info: nyakompisbyran.se

Storymark Storymark