Sommarjobb på torget stärker banden över religionsgränsen

Vändtia. ”Det tog bara några timmar, sen blev vi jättenära. Vi började skratta och öppna upp”, säger Antonio Saliba (närmast kameran), med Nima Ali och Juliana Kidane. Foto: Petter Beckman

Vändtia. ”Det tog bara några timmar, sen blev vi jättenära. Vi började skratta och öppna upp”, säger Antonio Saliba (närmast kameran), med Nima Ali och Juliana Kidane. Foto: Petter Beckman

På ena sidan av torget ligger kyrkan, på andra sidan ligger moskén. Under tre veckor av sommarlovet jobbar kristna och muslimska organisationer i Kista tillsammans för att stärka relationerna över religionsgränsen. ”Det är början på något nytt”, säger Gunilla Moshi från Svenska kyrkan.

#ETTSTHLM

Klockan är snart halv tolv, det är dags att stoppa undan kortleken och tända grillen.

Nima Ali, 19 och Akif Rahman 18, från Muslim Aid, lassar upp en första omgång hamburgare, greppar stekspaden och gör sig redo för anstormningen.

– Igår kom det 130 pers, idag kanske det blir 200, säger Antonio Saliba, 16, från Rinkeby, en av de fem sommarjobbarna på Kista torg.

– Vi gör det här för att visa att olika religioner kan göra saker tillsammans. Det är en vanlig bild att muslimer och kristna inte kan samarbeta. Vi visar att det inte stämmer, säger Akif Rahman.

Förutom gratis hamburgare erbjuds pop-up-basket, schack, korspel, pyssel och mycket annat. Samarbetet över religionsgränsen är en av huvudpoängerna.

Nima Ali, Juliana KIdane, Akif Rahman, Antonio Saliba och Patricio Alfaro sköter ruljangsen på Kista torg.

Nima Ali, Juliana KIdane, Akif Rahman, Antonio Saliba och Patricio Alfaro sköter ruljangsen på Kista torg.

Varför behövs det?

– För att alla ska kunna leva tillsammans och må bra, att ingen ska känna sig utanför, säger Juliana Kidane, 16, från Rinkeby.

Sammansvetsat team

Det är inte första gången kyrkan och moskén är med och ordnar sommaraktiviteter på torget i Kista. Men tack vare extra coronapengar och flera nya partners har samarbetet blommat upp på allvar i år.

– Förra året var det tre dagar, nu kör vi tre veckor. Det har varit en väldigt härlig stämning med de anställda ungdomarna, säger Gunilla Moshi, diakon i Svenska kyrkan.

När #EttSthlm träffar sommarjobbarna är de inne på tredje dagen och har redan blivit ett sammansvetsat team.

– Vi kände inte varann innan, men vi började spela kort och prata, vi har skrattat och öppnat upp oss med varandra. Vi blev väldigt nära redan första dan, säger Antonio Saliba.

Umgås ni över relgionsgränserna annars?

– Jo, jag hänger mycket med folk av alla religioner, säger Juliana Kidane, som är kristen.

De andra håller med: för unga finns inte så stora problem med uppdelningar och fördomar.

– Vi har ju alla samma kroppsdelar. Om inte jag behandlar andra människor lika, hur ska de då behandla mig, säger Antonio Saliba.

Enade. Mehmet Kaplan från Muslim Aid, Liam Sallmander från Tillsammans för Sverige och Gunilla Moshi från Svenska kyrkan.

Enade. Mehmet Kaplan från Muslim Aid, Liam Sallmander från Tillsammans för Sverige och Gunilla Moshi från Svenska kyrkan.

Relationen mellan olika religioner fungerar också bättre i Sverige än på många andra håll, menar ungdomarna.

– Vi har ju relgionsfrihet. Men på senare tid har det kanske förändrats, att man mer börjar koppla ihop islam med invandringen, att det blir en negativ bild, säger Akif Rahman, Sollentuna.

”Skapa möten över gränser”

En av de nya samarbetsparterna är Fryshusets verksamhet Tillsammans för Sverige.

– Flera av oss som är aktiva i Tillsammans för Sverige är judar, bland annat jag själv, säger projektledaren Liam Sallmander.

– Vår uppgift är att motverka främlingsfientlighet, rasism och extremism genom att skapa möten över kulturella, socioekonomiska och religiösa gränser. Så det här kändes helt klockrent för oss, säger Liam Sallmander.

Gunilla Moshi från Svenska kyrkan ser samarbetet i Kista som början på något nytt, som kan spridas till fler stadsdelar.

– För mig är det här ett paradigmskifte. Vi visar att vi kan jobba tillsammans på lika villkor, utan polarisering och utan att någon försöker rekrytera den andra, säger hon.

Beredd. Hamburgarna ligger på grillen. ”Lite stressigt när alla kommer samtidigt, men kul”, säger Nima Ali.

Beredd. Hamburgarna ligger på grillen. ”Lite stressigt när alla kommer samtidigt, men kul”, säger Nima Ali.

Vad har varit roligast?

Nima Ali tvekar inte:

– Det är att umgås med nya människor. Jag är väldigt blyg och oftast tyst. Nu är jag inte blyg längre, säger hon.

PETTER BECKMAN

ETT VÄXANDE SAMARBETE

  • Veckorna 25-27 erbjuds basket, fotboll, musik, dikter, kortspel, schack, pyssel och gratis mat på Kista torg mellan kl 9 och 15.

  • Sommaraktiviteterna på Kista torg bedrevs åren 2015-2018 av Bonnierförlagen och Svenska Basketbollförbundet, under namnet Bonnier Hoops. Även då deltog kristna och muslimska organisationer.

  • Sedan Bonnier Hoops upphörde för två år sedan har Svenska Kyrkan och de muslimska organisationerna bakom Kista Träff och Kista Folkhögskola byggt upp ett nytt, lokalt samarbete.

  • I år deltar även Fryshusets verksamhet Tillsammans för Sverige, Muslim Aid, Shanta Basket, Kista Galleria och stadsdelsförvaltningen.

  • Biblioteket kommer ut med böcker för att främja läsandet. En utställning om flyktingskap från Forum för levande historia sitter uppsatt och torget får besök av Agera Volontär, Diskrimineringsbyrån med flera.

  • – Vi vill samla så många olika perspektiv som möjlligt, säger Liam Sallmander, Tillsammans för Sverige.

Storymark Storymark