"I de nya mixade stadsdelarna bryr sig ingen om etnicitet"

Nya kompisar. Azin Joof och Erika Malmsten blev vänner genom att ha barn på samma förskola i Barkarbystaden. ”Vi umgås ofta här på Stora torget”, säger Azin. Barnen heter Mousa, Tindra och Isa. Foto: Petter Beckman

Nya kompisar. Azin Joof och Erika Malmsten blev vänner genom att ha barn på samma förskola i Barkarbystaden. ”Vi umgås ofta här på Stora torget”, säger Azin. Barnen heter Mousa, Tindra och Isa. Foto: Petter Beckman

Gillar du att grannarna har bakgrund i andra länder samtidigt som alla har fast inkomst och drar åt samma håll? Då har du kommit rätt. De nybyggda jättestadsdelar som växer fram har blivit smältdeglar för den nya, mixade medelklassen.

Barkarbystaden, Stora Ursvik, Järvastaden, Riksten, Täby Park...

De nya jättestadsdelar som de senaste tio åren börjat växa fram på gamla flygfält och nedlagda militärområden en bit ut från citykärnan är på väg att ändra Stockholms sociala struktur.

Porttavlorna i Barkarbystaden och Stora Ursvik vittnar om bakgrunder i Mellanöstern, Afrika, Asien och Östeuropa, vid sidan av de namn – också ganska många – som klingar ursprungssvenskt.

Mindre segregerat

– Det är en ny trend vi sett de senaste åren. Nybyggnationen attraherar flera olika målgrupper, vilket leder till en större blandning och minskad segregation i de här delarna av stan, säger Fredrik Kullman, vd för mäklarfirman Bjurfors i Stockholm.

Daniella Georges är franchisetagare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Barkarbystaden, Järfälla, där 2 000 nya lägenheter i den första etappen blev inflyttningsklara runt 2015. Lyftkranar och enorma byggstängsel visar att det bara är början.

Social uppgradering

– Hit flyttar många in från Järva eller Järfälla, hårt arbetande personer som vill få en social uppgradering. Det är väldigt mångkulturellt, säger hon.

På Stora torget utanför Daniellas skyltfönster umgås kompisarna Erika Malmsten och Azin Joof, medan barnen Tindra, Mousa och Isa cyklar runt.

Erika är uppvuxen i Hässelby och Azin i Kista. De blev kompisar genom förskolan och hänger nu ofta tillsammans på eftermiddagarna.

"Inga frågetecken"

– Här är jättebra, det är som en egen liten stad. Allt finns här, barnen har nära till varandra och torget är en fin samlingsplats både sommar och vinter, säger Erika.

Daniella Georges säger att hon aldrig har hört någon säga något negativt om den etniska blandningen i Barkarbystaden.

– Nej, så länge folk sköter sig finns det inga frågetecken, tror jag. Det blir ju också så per automatik att den som inte vill bo i ett mångkulturellt område knappast kommer hit, tillägger hon.


LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Storymark Storymark