Partiet Nyans sätter fingret på frågan: Hur ska Stockholm hålla ihop?
Partiet Nyans säger att de vill öka sammanhållningen i Stockholm – genom att stärka muslimers rättigheter. Forskare ser en risk för ökad polarisering. Och Moderaterna har en helt annan vision om ökad gemenskap
”För ett Stockholm som håller ihop”. Partiet Nyans affischer har i veckor ropat ut sitt budskap från lyktstolparna i Järva, Fittja, Skärholmen och Jordbro.
Och många har lyssnat. I en del av Rinkeby blev Nyans det största partiet med nästan 30 procent. Och i Botkyrka kommer partiet nu in med två mandat.
"Främlingsfientligt"
– Vi har visat att socialdemokraternas anti-muslimska politik inte går hem och att främlingsfientligheten i valrörelsen får konsekvenser, sa partiledaren Mikail Yüksel vid en pressträff i Kista i förra veckan.
Men vad för slags konsekvenser? Och vad menar Nyans med ”att hålla ihop”?
Hand i hand
– Vi strävar efter ett samhälle där befolkningen lever hand i hand med respekt för varandras olikheter, förklarar Mikail Yüksel vid pressträffen.
Socialdemokraterna, som tappade tusentals förortsröster till det nya partiet, är av motsatt uppfattning.
"Rädsla och splittring"
– Nyans är ett extremt parti som har bedrivit valkampanj genom att spela på motsättningar och sprida rädsla och splittring, säger Catharina Piazzolla, partisekreterare för S i Stockholm.
Allt detta förnekas av Nyans företrädare. Målet är att fler ska känna sig delaktiga genom att minoriteters rättigheter tas på allvar – framför allt religionsfriheten, förklarar partiledningen.
"Vill inte separera"
– Det är inte vi som vill separera. Det är den bristande respekten för religiösa uttryck som tvingar folk bort från samhället, sa partisekreteraren Rami Hussein till Mitt i i våras.
Men det är inte bara socialdemokraterna som reagerat mot det nya partiets retorik – där socialtjänsten, skolsystemet och rättsväsendet ofta misstänkliggörs för att medvetet diskriminera muslimer.
"Grundlösa anklagelser"
Mustafa Ismail, Kistabo och ordförande i Somalilands Riksförbund, tror att sådana uttalanden mest stärker islamofobin i samhället.
– Nyans har sagt kränkande, grundlösa saker om svenska myndigheter, som att de vill kasta alla muslimer i fängelse utan rättegång. De som är mest religiösa, de som vet minst om det svenska samhället, de tror på sånt. Och det är negativt för oss somalier och muslimer. Det stärker bara fördomarna om att alla tänker så, säger han.
Simon Sorgenfrei är professor i religionsvetenskap på Södertörns högskola:
– Om Nyans spelar på muslimers känsla av att vara förföljda och diskriminerade av svenska samhället kan det bidra till att den motsättningen – vare sig den är reell eller inte – förstärks, säger han.
"Svårförenligt"
Så hur ska splittringen minska? Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd anser inte att Sverige ska backa en tum. Hans vision om sammanhållning är en helt annan.
– Nyans vänder sig systematiskt till de grupper som är minst etablerade, som är mest religiösa och som har synsätt som är mest svårförenliga med det svenska samhällets, säger han.
"Värdegemenskap"
Tvärtom behöver övriga partier prata mycket tydligare om behovet av gemensamma värderingar, menar Ole-Jörgen Persson.
– Jag vill understryka att jag alltid har arbetat aktivt för respekt för alla religioner. Men det behövs ett stort arbete för att Sverige ska bli en värdegemenskap, där vi är någorlunda överens om synen på jämställdhet, frihet och religionens roll i samhället. Det är den kanske viktigaste politiska uppgiften framöver.
Leder inte det bara till ännu starkare stöd för Nyans i den här väljargruppen?
– Kanske. Men jag ser ingen annan väg, svarar Ole-Jörgen Persson (M).
LÄS HELA ARTIKELN HÄR.