Läsarpanelen i Gallerian: "Plankning är framförallt en klassfråga"

Har man en skyldighet att försöka stoppa den som försöker tränga sig igenom spärren samtidigt som en själv?

Diskussionen om plankning som #EttSthlm ordnade i Gallerian den 2/12 kom snart in på frågor om segregation och klasskillnader.

Amos Segoete och Juli Wennergren Nordling diskuterade plankning på scenen i Gallerian tillsammans med Petter Beckman från #EttSthlm. FOTO: CHRISTINA KORSUN

Amos Segoete och Juli Wennergren Nordling diskuterade plankning på scenen i Gallerian tillsammans med Petter Beckman från #EttSthlm. FOTO: CHRISTINA KORSUN

Varför plankar folk?

Amos Segoete: Jag tror det är få som gör det för spänningens skull och utsätter sig för en sådan situation. Så det handlar i grund och botten om klasskillnader tror jag. De som gör det har det ekonomiskt tuffare och gör det för att de behöver ta sig från punkt A till B.

Juli Wennergren Nordling: Jag håller med: de som gör det har inte råd med busskort. Busskort är väldigt dyrt.

Vad tycker ni i publiken, kan man se plankning som en klassfråga?

Anders Sundholm: Jag kan förstå dem som tycker det är dyrt och att de inte har råd att åka, om de bara ska några stationer. Men att det sen ska motivera plankning, det vet jag inte. Nej, jag tycker inte att det motiverar det.

Har man som ansvar att stoppa någon annan som plankar?

Alice Mikkelsen: Nej, vi betalar ju SL för att de ska ta det ansvaret.

Har ni någonsin stoppat eller blockerat någon?

Bengt Thunvall: Inte stoppat, men jag har frågat några gånger: varför ska du inte betala. I den mån de svarar alls så blir det: "det har inte du med att göra"

Riskerar man nånting om man försöker hindra någon?

Bengt: Om man gör det fysiskt kan det vara så, men bara verbalt så tror jag inte det skulle hända någonting.

Om ni skulle planka och någon skulle stoppa er - vad skulle ni tänka då?

Amos Segoete: På något sätt skulle jag förstå det, man bryter ju ändå mot lagarna så jag skulle förstå det, men ändå väldigt jobbigt att vara i den situationen. Det är en av anledningarna till att jag inte skulle stoppa en person som gör det. Det finns ju alltid en förklaring till varför personen inte betalar. Och konsekvensen av vad som skulle kunna hända är förmodligen större än att bara låta honom gå förbi.

Publiken deltog också i diskussionen. FOTO: CHRISTINA KORSUN

Publiken deltog också i diskussionen. FOTO: CHRISTINA KORSUN

En grupp tonårstjejer som bor vid Odenplan och i Täby säger att de brukar planka ibland och att det betraktas som normalt i deras åldersgrupp:
– Om jag har glömt busskortet
– Om busskortet precis har gått ut eller att det går ut efter klockan sju och man inte kan ta sig hem.
– Om mamma eller pappa inte svarar, de kan inte swisha pengar så att man kan köpa biljetter.

Vill ni se mer plankningskontroller?

Juli: Egentligen tycker jag inte plankningsfrågan är den största i samhället. Det är kanske andra frågor man behöver prioritera. Men ja, det är fortfarande ett brott. Så ja, kanske. Men egentligen tycker jag man borde prioritera annat.

Amos: Nej det tycker jag inte: priset på kortet höjs hela tide. Om man tänker vad mycket det kostar att anställa vakter och bygga upp de här murarna Man skulle kunna lägga de pengarna på att göra det gratis för ungdomar och dem som går i skolan. Att höja säkerheten, det blir en skrämseltaktik som inte håller i längden tror jag.

Vad vill ni önska er av politikerna?

Juli: I grund och botten handlar det inte om plankningen utan om segregationen, om dem som inte har råd att köpa busskort. Mer om att man måste lösa det på ett högre plan. Minska segregationen, om det handlar om det, att många från yttre delen av stan plankar.

Amos: Antingen sänka kostnaderna väldigt mycket, så att alla har råd att åka. Eller låta det vara kostnadsfritt, så att människor inte ska behöva betala för att ta sig någonstans.

PETTER BECKMAN

Läs mer: “Testa samtalsvagnar i tunnelbanan”


DELTAGARE I DISKUSSIONEN

Amos Segoete, mellanstadielärare från Sollentuna

Juli Wennergren Nordling, skolelev från Södermalm/Stora Essingen

Bengt Thunvall, pensionerad bilskollärare, Hässelby

Alice Mikkelsen, nyinflyttad i Haninge

Anders Sundholm, tidigare idrottslärare, Östermalm

Nästa diskussion:

Måndag 9/12

VART ÄR STOCKHOLM PÅ VÄG?

Om rädslor, framtidstro och verklighetsbilder som krockar. Håller gängkriminalitet och parallellsamhällen på att över våra förorter? Är det en befogad rädsla – eller är problemet något helt annat? Vilken verklighetsbild stämmer? Vad ger hopp? Kom och diskutera!

Plats: Skejt-mötesplatsen P.U.S.H, Gallerian vid Hamngatan, ovanpå Victoria’s Secret

Tid: Måndag 9/12 kl 17-18

Välkomna!


Storymark Storymark