Ok att planka i tunnelbanan? Kom och diskutera på måndag!

Är det okej att planka om man har ont om pengar? Ska man lägga sig i hur andra resenärer beter sig i tunnelbanan? På måndag 25/11 startar #EttSthlm en serie öppna drop-in-diskussioner i Gallerian mitt emot NK.

Plankning – och jakten på plankare – väcker känslor. Foto: Sara Ringström

Plankning – och jakten på plankare – väcker känslor. Foto: Sara Ringström

"Plankning och respekt – vad får man göra/inte göra kollektivtrafiken? Det är temat för den första drop-in-diskussion som #EttSthlm ordnar i Gallerian vid Hamngatan på måndag.

– Det handlar om hur vi beter oss mot varann på tunnelbanan. Vilka regler gäller? När får man bli sur? Vilka regler är det ok att bryta? Mikrofonen är öppen, alla som vill får vara med och snacka, säger Petter Beckman, projektledare.

SL är på väg att höja priserna på månadskortet på nytt, vilket enligt kritikerna försvårar ytterligare för ungdomar och andra med dålig ekonomi. Samtidigt sänks priset på digitala enkelbiljetter, "för att det ska vara lätt att göra rätt för sig", som SL-ledningen säger.

Osolidariskt?

– Är det försvarbart att åka gratis i vissa lägen, som protest eller av nödvändighet – eller är det bara osolidariskt? Vad är rättvist i kollektivtrafiken? Vi tror att frågan väcker en del känslor och att det är viktigt att diskutera sånt här, säger Petter Beckman.

Diskussionen ska också handla om hamburgare, hög musik, utstickande ryggsäckar, stök och annat som kan skapa irritation. Säger vi till varandra för lite? Eller för mycket?

Fyra måndagar i rad – 25/11, 2/12, 9/12 och 16/12 – ordnar #EttSthlm liknande drop-in-diskussioner i samarbete med den nyöppnade skate-mötesplatsen P.U.S.H en trappa upp i Gallerian.

– Målet med våra diskussioner är inte att någon ska vinna utan att båda lär sig mer om den andra sidans argument.

– Många längtar efter att prata med varandra ansikte mot ansikte. Att sitta och förolämpa varandra på sociala medier leder ingen vart, säger Petter Beckman

Plats: Gallerian, Hamngatan. Tid: måndag 25/11 kl 17.00-18.30. Mer info om eventet på facebook: ettsthlm.

Gallerians nya skejt-mötesplats invigdes förra veckan. SpeakUpMondays blir en återkommande programpunkt i loungedelen. Foto: Petter Beckman

Gallerians nya skejt-mötesplats invigdes förra veckan. SpeakUpMondays blir en återkommande programpunkt i loungedelen. Foto: Petter Beckman

Storymark Storymark