Trött på polariseringen? Nu gör vi samtals- revolution!

Med ett gammalt skrotigt tunnelbanesäte och några hemgjorda smileys på grillpinnar åker teamet bakom #EttSthlm runt i stan för att locka Stockholmarna att prata över åsiktsgränserna.

– Stan är så sjukt uppdelad. Men vi märker att folk verkligen vill mötas, säger projektledaren Petter Beckman.

Team #EttSthlm: Liza Youhanan, Leila Abdi Ishaq, Petter Beckman och Christina Korsun

Team #EttSthlm: Liza Youhanan, Leila Abdi Ishaq, Petter Beckman och Christina Korsun

Med den här vår artikeln

presenterar vi #EttSthlM

"DirektPress satsar för att bryta segregationen" skrev StockholmDirekt i oktober förra året, när tidningskedjan lanserade initiativet #EttStockholm – som då bara fanns som en tidig vision.

Nu, nästan ett år senare, drar projektet igång på riktigt, med ett kortare namn, ett antal starka samarbetspartners och en rad nya idéer.

– Efter att vi hade fått med oss SL som partner fick vi idén att vi skulle låna ett par tunnelbanesäten, som vi kunde åka runt med och dra igång samtal mellan personer som annars aldrig skulle snacka med varandra. Idén funkar bättre än vi någonsin hoppades, berättar Petter Beckman, projektledare för #EttSthlm.

Korta filmer med vad som händer på tunnelbanesätena har nu börjat publiceras på Instagram och Youtube. Projektet kommer att kunna följas via artikelserier i DirektPress lokaltidningar som är spridda över hela Stockholm och via en podcast som följer upp och fördjupar samtalen.

– Vi vill inspirera Stockholmarna att vilja prova själva. Hela tanken är att användarna ska vara med och skapa den här samhällsförändringen tillsammans med oss, säger Liza Youhanan, poddproducent för #EttSthlm.

Ett annat programformat är "Leila på stan", där trebarnsmamman Leila Abdi Ishaq från Skärholmen går runt med en mikrofon och inleder diskussioner med främlingar på Stureplan, i Kungsträdgården eller i Rinkeby. Också detta hamnar på Youtube.

– När vi började hade ingen i Sverige gjort något sånt här i tidigare. Alla har pratat om polariseringen och segregationen, men det har saknats konkreta idéer vad man kan göra åt det. Vårt initiativ har mötts av ett stort intresse, också från flera håll i USA och Europa, säger Petter Beckman.

I våras fick #EttSthlm-projektet klartecken och finansiering från den statliga innovationsmyndigheten Vinnova. Ett samarbete har också inletts med Södertörns Högskola och en grupp IT-utvecklare, för att hitta lösningar på hur man ska komma bort från den åsiktspolarisering som lätt uppstår på digitala plattformar.

#EttSthlm får denna vecka även en särskild kanal på Sverigepratar, ett specialbyggt chattforum för trollfria samtal som drivs av Studieförbunden och Sveriges folkhögskolor. Där kan man diskutera gängkriminalitet och rasism anonymt med meningsmotståndare, i ett annat tonläge än det vanliga.

– För DirektPress som tidningskedja är det väldigt roligt att vi kan vara med och göra skillnad i en av samtidens viktigaste frågor. När det offentliga samtalet blir alltmer splittrat och polariserat är det viktigt att lokaltidningar tar sitt ansvar och slår vakt om en fungerande samhällsdialog, säger Patrik Vincent, vice VD för DirektPress.

Petter Beckman, som tidigare varit chefredaktör för Södra Sidan-tidningarna i Skärholmen och Botkyrka, tror att #EttSthlm kan bli en "gamechanger" när det gäller hur olika grupper relaterar till varandra inom Stockholm.

– Stan är så oerhört segregerad, samtidigt som det finns en uppdämd vilja bland många Stockholmare – på alla sidor – att få en stad som håller samman bättre. Vi märker det när vi är ute. Folk vill verkligen mötas, de har bara inte vetat hur. Det är det vi ska visa, att det inte är så svårt som man kan tro.

Storymark Storymark