Bättre samtal: Utan svansen tystnar trollen

Vad vinner du på att hata och håna om du inte kan få några lajks? Ingenting. Trollen tystnar direkt.

– Samtalstonen blir en helt annan om man tar bort publiken, säger Jonas Torpe Joelson, projektledare för sajten Sverigepratar, som nu inleder samarbete med #EttSthlm.

Mindre hat. Jag är väldigt glad över att Sverigepratar kan användas till något vettigt, säger Jonas Torpe Joelson om det nya samarbetet med #EttSthlm, där kontroversiella Stockholmsfrågor kan diskuteras i lugn och ro.

Mindre hat. Jag är väldigt glad över att Sverigepratar kan användas till något vettigt, säger Jonas Torpe Joelson om det nya samarbetet med #EttSthlm, där kontroversiella Stockholmsfrågor kan diskuteras i lugn och ro.

Total anonymitet. Ingen som lyssnar. Ensam i ett chatt-rum med en total främling, som du vet tycker tvärt emot dig i avgörande frågor.

Man skulle kunna tro att det kändes ännu mer otryggt. Men med den 1-1-samtalsmodell som sajten Sverigepratar började testa i våras blir det precis tvärtom.

– Det blir lugnt och sakligt. Folk lyssnar mer. Det är ingen mening att stå och veva som på en skolgård när du inte har någon publik, säger Jonas Torpe Joelson.

Cirka 5 000 har testat

Han jobbar för Studieförbunden, som är de svenska studieförbundens branschorganisation. I våras ledde han pilotförsöket med den nya samtalssajten Sverige Pratar, enligt en modell som utvecklats av ideella organisationer i Nederländerna och Tyskland.

Syftet var att skapa ett alternativ till filterbubblor och mobbarstämning på facebook och twitter. Cirka 5 000 personer testade att prata på sajten i samband med EU-valet i maj.

– Mot bakgrund av alla problem som många ser på nätet, med hot och hat och en massa troll som tar över samtalet framförallt i politiska frågor, ville vi prova och om man kunde skapa en annan dynamik med den här speciella metoden, berättar han.

Bostadsrätter och rasism

Nu i veckan har Sverigepratar öppnat upp en särskild kanal för #EttSthlm. De båda projekten jobbar mot samma mål – att bryta den polarisering som gör att människor slutar vilja lyssna på varandra.

Såhär går det till:

Den som går in på sajten får börja med att, helt anonymt, svara på fem polariserande frågor med Stockholmskoppling – om segregation, rasism, gängskjutningar och plankning i tunnelbanan.

– Sen paras man av programmet ihop med någon annan som tycker precis tvärtom. Och sen sätter man igång och chattar med varandra. Vi har nu också gjort så att man kan recensera samtalet efteråt på en enkätlänk, berättar Jonas Torpe Joelson.

Hur vet ni att det fungerar om det är anonymt?

– Jag har varit inne väldigt mycket själv och diskuterat. Och det är lätt att jämföra med den diskussion som sker på vår facebooksida, där våra användare också finns. Den sidan är helt galen. Där är det nästan inget fokus på sakfrågorna, det blir personangrepp direkt.

– Men de värsta på vår facebook är renodlade troll. Och de går inte in på sajten. Det är inget kul för dem där eftersom de inte får några likes.

I vissa grupper är det ju så, konstaterar han, att man får mer kärlek ju mer hat man sprider.

– Det som flyger mest och får flest delningar är det som är emotionellt och högexplosivt. Det är den logiken vi vill bryta.

Vad hoppas du på?

– Jag skulle önska att det här nådde ut mycket bredare. Det stora problemet är inte bara de som pratar utan de som tystnar. Det är så många som har tröttnat, som inte har någon lust att ge sig in i den här gyttjebrottningen och som skiter i alltihop. Vi vill ge dem en plats där det går att prata i mer sansade former.

– Idag är det som att hela samhället laggar efter, man har låtit kommersiella aktörer ta hand om det offentliga samtalet, på ett sätt som styrs av deras eget vinstintresse. Jag tycker det finns ett väldigt hålrum där som behöver fyllas.

Hur ser du på samarbetet med #EttSthlm?

– Det är jättekul. Det är en härlig idé att visa att människor vill mötas och kan mötas. Jag är väldigt glad över att Sverigepratar kan användas till något vettigt, säger Jonas Torpe Joelson.

PETTER BECKMAN

Diskutera gängskjutningar

och plankning

Här är #EttSthlms frågor på Sverigepratar:

1. Har bostadsrättsomvandlingen varit bra eller dålig för Stockholm?

2. Vill innerstadsborna egentligen inte att stan ska bli mer socialt och etniskt blandad?

3. Beror gängskjutningarna på hög invandring och för låga krav?

4. Är det rasism och diskriminering som ligger bakom arbetslöshet och utanförskap bland invandrare?

5. Är det okej att planka i tunnelbanan om man inte har råd med biljett?

Upplagt för diskussion? Gå in och testa – det kanske går bättre än du tror. www.sverigepratar.se

Berätta efteråt hur det gick! Skriv några rader och tagga #EttSthlm.

Storymark Storymark