Efter Ygemans utspel: ""Klart det vore bra med fler infödda svenskar"
”Max 50 procent utomnordiska invandrare i ett bostadsområde”. Integrationsminister Anders Ygeman (S) fick stark kritik när han föreslog detta i en DN-intervju för några veckor sedan. Men hur kontroversiellt är förslaget? ”Bra i princip – men för svårt att styra”, tycker flera vi pratar med.
”Ovärdigt”, ”Rasistiskt”, ”Helt fel”. Integrationsminister Anders Ygeman (S) fick kritik både från höger och vänster efter sitt uttalande att ”det är dåligt med områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung”.
Mitt i går ut och ställer frågan i några bostadsområden där majoriteten har utländska rötter. Vore det bättre om fler i området hade svensk bakgrund? Ska politiker försöka styra den etniska mixen?
– Jag förstår poängen och håller med om att man ska ha en blandning. Men det krävs alldeles för mycket styrning om man ska reglera var folk ska bo, säger Salim, 38, Hökarängen och uppvuxen i Tensta.
"Lättare att söka jobb"
Hans kompis Butros, uppvuxen i Märsta, tycker det är viktigt att barn kommer i kontakt med majoritetssamhället när de är små.
– Det underlättar när de ska söka jobb senare om de har träffat etniska svenskar under uppväxten. Men det är inte säkert att det behöver vara just 50 procent. Det viktiga är att det det är en blandning, att inte en enda folkgrupp dominerar, säger han.
Intill plaskdammen i Sätradalsparken, Skärholmen, sitter Amina och försöker hålla koll på sin femåriga dotter.
– Att blanda är bra. Jag tror de flesta här skulle stödja en sådan politik. I ett område med få etniska svenskar utvecklas inte barnens språk lika bra, säger hon.
"Behöver umgås"
Hennes man Ben jobbar som social- och fritidspedagog i en skola i närheten.
– Absolut, politikerna borde styra boendet mer. Annars söker sig invandrare till invandrare och svenskar till svenskar. Och då förstärks uppdelningen i ”vi” och ”dom”. Man behöver umgås och lära sig av varandra, säger han.
Hur skulle man kunna styra det?
– Det är politikernas jobb. Kan de inte lösa det får de väl avgå, säger Ben.
På andra sidan stan, vid lekplatsen i Valsta centrum, Sigtuna, har Marijana Stajic fällt upp sin dator medan dottern leker i närheten.
– Befolkningen har förändrats väldigt mycket sedan jag köpte min lägenhet här 2010. Då var jag nästan ensam med utomnordisk bakgrund. Idag ser man inte många infödda svenskar, säger hon.
– Men har har ingenting emot det, understryker hon. Och jag tycker inte att politikerna ska styra våra liv. Skulle man bestämma att bara etniska svenskar får köpa lägenhet här? Det skulle inte funka, säger Marijana.
"Inga folkförflyttningar"
Flera kommunpolitiker har reagerat negativt på Ygemans uttalande. Integration skapas inte genom folkförflyttningar utan genom ett gott näringslivsklimat som gör att människor får jobb, skriver Lars Rådén (M) i Solna i ett debattinlägg.
”Vi ser till att alla Solnabor får verktygen att försörja sig själva och bli en del av samhället. Arbetslösheten bland utrikesfödda är mycket lägre här än i övriga Sverige, trots att Solna har en högre andel utrikesfödda” framhåller han.
Socialdemokraten Salar Rashid, Bredäng, var tidigare vice ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd.
– Jag skulle också gärna ha 50/50, så var det när jag gick i skolan här. Det är klart att en blandad stad fungerar bättre, så att man förstår och har kunskap om varandra.
"Fel signaler"
– Men det blir fel om man sänder signalen att personer med utomnordisk bakgrund är ett problem. Det befäster föreställningen att vi som har den bakgrunden inte skulle kunna ha bra jobb och tjäna pengar, säger Salar Rashid.
Även stadsdelar som Södermalm och Östermalm skulle behöva få en annan befolkningsmix, påpekar han.
– Men realistiskt sett så är de stadsdelarna färdigbyggda. Det som återstår är att bygga mer blandat i ytterstaden, säger Salar Rashid.