Unga grillade M-politiker om slöjförbud och segregation

“På vilket sätt blir vi är i orten tryggare av fler poliser? Varför vill ni utreda slöjförbud? Ser ni inte den strukturella rasismen?” Ungdomarna i Husby gick hårt åt de M-politiker som hade nappat på chansen till dialog. Och mötet gav resultat.

Riksdagsmannen Arin Karapet (M) satt kvar och fortsatte diskutera med Nora Hossein och Muroug Amer.

Riksdagsmannen Arin Karapet (M) satt kvar och fortsatte diskutera med Nora Hossein och Muroug Amer.

1. ”Den största rasismen finns mellan invandrare”

– Vill du förneka den strukturella rasismen mot bruna kroppar?

19-åriga Muroug Amer från Tensta försökte få riksdagsmannen Arin Karapet (M) att visa korten. Men Arin Karapet, uppvuxen i Rinkeby och Hässelby, ville inte följa ungdomarnas upplägg.

– Sådan rasaktivism är bara destruktiv. Jag tror inte vi har strukturell rasism i Sverige idag, svarade han.

–  Det är klart det finns rasister och idioter. Men att säga att det är vita mot svarta i Sverige. det stämmer inte. Den största rasismen jag har sett är mellan olika invandrargrupper, sa Arin Karapet.

2. ”Jo, det finns strukturellt förtryck av unga i orten”

Arin Karapet var en av de två moderater som hade nappat på Fryshusets inbjudan att diskutera politik med ungdomar i Husby, under rubriken ”Unga berättar – politiker lyssnar”. Han fick svar på tal av Nora Hossein i ungdomspanelen.

Nora Hossein var nöjd efter debatten.

Nora Hossein var nöjd efter debatten.

–  De skilda förutsättningar som unga i orten har är ändå en form av strukturellt förtryck, sa hon.

– Och även om det finns saker i förortskulturen som förstör för oss, så är det här med konflikter mellan grupper är framförallt ett problem bland de äldre. Det finns inte alls lika mycket bland oss unga, sa hon.

3. 12-åringar langar knark och bär vapen”

Den första frågan handlade om polisens arbete: På vilket sätt blir vi ungdomar tryggare om det kommer fler poliser?

– Man känner sig inte trygg när det kommer en massa polisbilar och visiterar alla killarna. Det förstör tilliten, sa Nora Hossein i panelen.

Arin Karapet vände på det:

– Fråga istället: varför behövs polisen? 12-13-åringar langar knark och bär vapen åt de äldre. Företagen vill inte etablera sig här. Matbutikerna har problem. Förorterna blir mer och mer isolerade från samhället i övrigt. Det är stor skillnad mot när jag växte upp, sa han.

4. ”Unga i orten svartmålas som kriminella”

– Du får det att låta som om alla 16-åriga killar säljer knark, protesterade Nora Hossein.

Amina Cole, en ung tjej i publiken ställde sig upp med ett känslosamt inlägg:

– Ert fokus är fel. Det handlar om att unga inte blir accepterade i samhället på grund av sin bakgrund och sitt namn, att ungdomar blir svartmålade av politiker, poliser och lärare som ser alla killar i orten som kriminella.

Bo Sundin, Husbybo och lokal M-politiker, gav Amina delvis rätt:

– Ja, det är en begränsad grupp killar som begår brott och det finns många som gör väldigt bra saker.

5. ”Dags att införa skoluniform”

Bo Sundin (M), närmast kameran, tyckte att ungdomarna hade rätt.

Bo Sundin (M), närmast kameran, tyckte att ungdomarna hade rätt.

– Jag tror också att det finns lärare som har för låga förväntningar på eleverna så fort de kommer utanför innerstan, fortsatte Bo Sundin.

På frågan om vad man ska göra för att få studiero i skolan pekade ungdomarna på resursbrist och orättvis fördelning.

Arin Karapet menade att det inte saknades pengar utan att det var annat som behövdes: tidigare betyg och mer föräldraengagemang.

– Och jag tänker mer och mer att vi borde införa skoluniform. Det skulle sudda ut skillnaderna. Du ska inte kunna komma in i klassrummet med en10 000-kronorsjacka och få status för det.

6. Slöjförbud = kollektiv bestraffning

En annan het fråga handlade om moderaternas förslag att utreda slöjförbud i skolan.

– Men måste väga tjejers rätt att klä sig hur de vill mot behovet att stoppa hedersförtryck, sa Arin Karapet.

Men att tvinga någon att ta av sig slöjan är lika illa som att tvinga någon att sätta på den, menade flera av ungdomarna.

– Jag förstår att ni vill komma åt hedersförtrycket, men då vore det bättre om ni riktar in er på det istället för att göra en kollektiv bestraffning av alla oss unga som vill uttrycka vår religion, sa Safaa Mafi, en ung tjej i publiken.

7. Utgångsförbud för ungdomar?

– Vill du fortfarande ha utegångsförbud för ungdomar efter klockan 21?

Arin Karapet (M) fick frågan om det kontroversiella förslag som han la fram våren 2016, som ett sätt att få stopp på laglöshet och bråk: alla unga som var ute efter klockan 21 i utsatta områden skulle tvingas legitimera sig, föreslog han då.

– Jag var väldigt frustrerad när jag skrev det där. Men sen tänkte jag till. Och många kompisar hörde av sig. Jag står inte för det förslaget längre, sa Arin.

8. Politiker ska lyssna på unga

Diskussionen var den första i en serie möten som  Fryshuset i Husby har dragit igång där ungdomar från de norra och västra förorterna får träffa politiker från de olika partierna.

Muroug Amer från Tensta är en av initiativtagarna:

– Unga har låg tilltro till politiker. Alla som bor här vet vad det beror på. Politiker kommer inte till vår del av stan utom två veckor före valet, sen försvinner de igen. Och den enda gången vi som bor här hörs i politiken och i medierna är i negativa sammanhang, sa hon.

9. Så hur gick det?

– Jag tycker generellt att det var en bra diskussion. Man får en tankeställare av att höra andras perspektiv. Även om man inte håller med så förstår man var han kommer från. Det finns saker där värda att lyssna på, sa Nora Hossein.

– Jag tror att ungdomarna blir taggade på att återkomma. De får en push när de ser att de också kan vara med och påverka. Att de kan se sig själva som någon som kan sitta i en maktposition en dag, sa Leymuun Farah från Fryshuset.

Nästa träff blir i början på mars, då blir det socialdemokraternas tur. Information kommer upp på Fryshuset Husby på Facebook.

PETTER BECKMAN

Storymark Storymark